Tips voor als je een winterdepressie hebt

Heb je last van een winterdepressie? Dat is erg vervelend. Doordat het minder lang licht is heeft bijna iedereen wel eens last van een dipje tijdens de winter. Als je je voor langere tijd tijdens de winter neerslachtig voelt heb je waarschijnlijk last van een winterdepressie. In dit artikel lees je tips hoe je hier minder last van kunt hebben. Daarnaast lees je hoe een winterdepressie ontstaat.

Hoe ontstaat een winterdepressie?

Een winterdepressie kan bijvoorbeeld ontstaan door een tekort aan vitamine D. Vitamine D krijg je voornamelijk binnen via zonlicht. Als je te weinig buiten komt tijdens de zomer krijg je niet voldoende vitamine D binnen. Als je je handen en/of gezicht bedekt krijg je zelfs als je voldoende buiten komt niet voldoende vitamine D binnen. Daarom heb je een vitamine D supplement nodig. Jonge kinderen, ouderen boven de 70 jaar en/of mensen met een getinte huid moeten ook dagelijks een vitamine D supplement nemen. Je kunt ook een winterdepressie krijgen zonder een tekort aan vitamine D. Vaak is dit erfelijk. 

Doe dingen die je leuk vindt

Als je je niet goed voelt is het extra belangrijk om dingen te doen die je leuk vindt. Laat je niet leiden door wat andere mensen willen. Wil je niet naar die ene verjaardag, maar liever thuis op de bank een filmpje kijken? Doe dit dan! Je bent niemand iets verplicht. Schrijf op wat voor activiteiten je allemaal leuk vindt. Plan vervolgens een aantal van deze activiteiten in. Zo heb je momenten om naar uit te kijken.

Wees dankbaar

Dankbaarheid kan er voor zorgen dat je je blijer voelt. De meeste mensen staan niet stil bij de dingen waar ze dankbaar voor zijn. Veel mensen leven tegenwoordig gehaast en zijn steeds op zoek naar nieuwe prikkels. Je kunt meer dankbaar leren zijn door bijvoorbeeld elke avond drie dingen op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Dit schrijf je op in een dagboek of speciaal dankbaarheid boek. Hoe vaker je dit hebt gedaan, hoe meer je je ook overdag dankbaar zult voelen.

Ga vaker naar buiten

Veel mensen met een winterdepressie blijven de hele dag binnen. Het is dan juist heel erg belangrijk om naar buiten te gaan. Door vaker buiten te komen kan je je namelijk beter voelen. Bovendien is dit handig voor mensen die in de zomer weinig buiten komen. Zo raak je alvast gewend aan vaker naar buiten te gaan. Zorg wel dat je je goed warm aankleedt. Draag een goede warme winterjas, handschoenen en muts. Heb je geen warme winterjas? Bekijk dan eens de winterjassen van de merken Peuterey en Nobis. Met deze jassen heb je het gegarandeerd warm.

Bij een ernstige winterdepressie is het verstandig om naar de huisarts te gaan. In sommige gevallen is namelijk medicatie en/of (licht)therapie nodig.